• Imprimeix

La recuperació de les reserves

19/04/2018 12:04
La recuperació de les reserves

Els embassaments de les conques internes han registrat, durant els anys 2016 i 2017, pluges per sota de la mitjana. Això ha provocat que les reserves emmagatzemades només s’hagin incrementat en aquest període de manera concreta, arran d’episodis puntuals que han servit únicament per garantir les demandes.

No obstant això, des de finals de 2016 fins l’actualitat, els volums dels nostres embassaments han registrat un lent però constant descens de les reserves, provocant que a finals de 2017 els embassaments es situessin al voltant del 40%.

Fase de prealerta

Amb els embassaments per sota del 60% es van començar a activar mesures preventives per alentir el descens dels embassaments. La dessalinització i la intensificació d’extraccions d’aigües subterrànies al delta del Llobregat han aportat prop del 40% dels recursos necessaris per a les demandes de l’àmbit Ter Llobregat.

Amb aquests recursos addicionals, s’han aportat al sistema més de 100 hm3 d’aigua, que han servit per evitar l’entrada a la fase d’alerta.

Recuperació en tres mesos

Des de principis de 2018 fins l’actualitat, un seguit de fronts han passat per damunt de Catalunya, aportant precipitacions en forma d’aigua i neu. Això ha servir per incrementar de manera progressiva les reserves embassades. No obstant això, els episodis de pluges registrats durant l’abril han estat els més quantiosos, provocant que els embassaments hagin ascendit fins al 72% de la seva capacitat.

Tot i que el sistema Ter Llobregat ha estat el més beneficiat per les pluges (al 76,4% i 467 hm3), no podem dir el mateix dels reservoris que hi ha als dos extrems del país. Mentre que Darnius Boadella, tot i estar per sota de la mitjana, s’està recuperant (al 57% i 35 hm3), no podem dir el mateix de Siurana (20,3% i 2,5 hm3) i Riudecanyes (26,1% i 1,4 hm3), que han incrementat d’una manera molt reduïda les seves reserves, comprometent les demandes de reg per a la campanya d’aquest estiu.

L’estalvi, essencial

En un clima com el mediterrani, que alterna llargs períodes amb falta de pluges amb episodis d’intenses pluges de curta durada, cal que gestionem de manera eficient l’aigua. L’estalvi, el consum eficient i el bon ús de l’aigua han de regir els nostres hàbits. Tot i que Catalunya és un exemple en el consum responsable d’aigua, amb poc més de 100 litres per habitant i dia, cal seguir estalviant, ja que la gota que avui no es consumeixi és la que tindrem demà.