• Imprimeix

Comencen les emissions del Kastanya.cat, amb l'objectiu de fomentar la llengua a través de la música

Torna
Divendres, 21 de setembre de 2018
  • El Departament de Cultura impulsa aquesta iniciativa de promoció de l'ús del català i de l'occità en el marc de la festa de la Castanyada
Kastanyacat

Kastanyacat

Els 7 programes de televisió que integren el projecte Kastanya.cat 2018 de foment de la llengua a través de la música començaran a emetre’s aquest divendres, 21 de setembre, a Lleida Televisió. Enguany participen en el projecte 13 grups i diversos professionals de la música, que actuaran de mentors en els programes. Els programes, que presenta el músic i periodista Carles Gómez, també seran accessibles mitjançant el web de la cadena i es podran seguir al web llengua.gencat.cat/kastanya i a la pàgina de Facebook.
 
Kastanya.cat és una iniciativa de promoció de l'ús del català i de l'occità mitjançant la música, en el marc de la tradicional festa de la Castanyada. Hi poden participar tota mena de formacions musicals, de qualsevol estil i composició, que cantin en català o en occità i que vulguin seguir una trajectòria musical en aquestes llengües. S’articula al voltant d’un gran concert final que es farà a Lleida l’11 de novembre i dels set programes que es començaran a emetre avui, que serviran per presentar els grups participants, i que es podran veure a Lleida Televisió les set setmanes anteriors al concert i es penjaran a la seva web.
 
Kastanya.cat, que enguany celebra la tercera edició, és una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura amb el suport de Lleida Televisió i la col·laboració de l’Escola de Música L’Intèrpret i la sala Cotton Club de Lleida.
 
Programes
 
21 de setembre: Folk Segle XXI. Amb la participació de Mau i d’Amulet.
Què té el folk que sobreviu al pas del temps, es reinventa, s’adapta i segueix viu generació rere generació?  Aquí tenim dues mostres de com el Folk, que va tenir el seu moment de Glòria durant els anys 60 i 70 del segle passat pot mantenir la seva vitalitat també en aquest segle. L’artista convidat és Jofre Bardagí.
 
28 de setembre: La veu tranquil·la. Amb Joan Blau i Raül Benítez.
Són dos cantautors clàssics, en el millor sentit de la paraula. Fan cançons i les canten. Són temes atemporals i, per tant, cridats a perdurar musicalment, molt més enllà de les modes i les tendències. L’artista convidat és Jordi Gasion.
 
5 d’octubre: Tots els colors del pentagrama. Amb Nicòmac i Dàlhia Duran.
Amb només set notes, l’univers sonor que es pot arribar a crea és gairebé infinit.  Aquí tenim dues propostes capaces de crear una enorme ventall de sonoritats i de ritmes. Cap on evoluciona la música que actualment es fa a Catalunya, un cop superada la Nova Cançó, les grans bandes de rock i gairebé l’eclosió del pop?  Nous temps, nous sons? Paula Valls és l’artista convidada.
 
12 d’octubre: Rock. Aquí i allà. Amb Massiva Cosmo i Komanem.
Són dos grups que fan rock des de posicionaments ben diferents. L’un prové de diversos llocs de Catalunya, i l’altre, d’Andorra. Una bona ocasió per comentar les múltiples aportacions musicals que es van barrejant amb el rock més clàssic o ortodox i els resultats que generen a casa nostra. L’artista convidat és Èric Vinaixa.
 
19 d’octubre: El so del carrer  Fock i Free Times.
Són dues formacions que copsen la sonoritat de la ciutat, la melodia urbana, ja sigui a través del rap o de músiques més tradicionals com ara la rumba.  En qualsevol cas, són dues mostres de la música urbana que ara mateix s’està fent a Catalunya. Aquest programa tindrà la participació de Josep Bordes, del grup Pepet i Marieta com a convidat.
 
26 d’octubre: L’imperi de la veu. Amb la Coral Estel del Centre de Belles Arts, Som Gospel Lleida i la Coral A cor.
Són tres formacions corals, que cedeixen tot el protagonismes a les veus, però des de tres maneres de fer totalment diferents. Cal remarcar la importància de la veu com a instrument, com a generadora de sons i d’harmonies ben diverses. Amb la participació dels BCN Gospel Messengers.
 
2 de novembre: Programa resum amb l’aparició de tots els participants.
 
 
 

Més informació