• Imprimeix

Preses i embassaments

mapa

A Catalunya hi ha més de 40 embassaments de diferents tipologies, capacitat i característiques. D'aquests, 23 es consideren grans embassaments que són essencials per garantir l’abastament de la població. D’acord amb la normativa vigent, es considera gran embassament aquell que té una alçada superior als 5 metres o un volum superior als 100.000 m³.
A les conques internes, on l’ACA té plenes competències, hi ha un total de 9 grans embassaments que tenen una capacitat d’emmagatzematge de 694 hm³ i que s’encarreguen de satisfer les demandes industrials, domèstiques i de reg. D’aquests 9 embassaments, 7 són propietat de l’Agència Catalana de l’Aigua. Són els embassaments de Darnius Boadella, Sau, Siurana, Foix, la Llosa del Cavall, Sant Ponç i la Baells. Els altres dos grans embassaments, Susqueda i Riudecanyes, són propietat d’Endesa i de la comunitat de regants de Riudecanyes, respectivament.
Dels embassaments que gestiona l’ACA, el més antic és el de Foix a l’Alt Penedès, que es va inaugurar oficialment l’any 1928.  El pantà més recent és el de Llosa del Cavall, al Solsonès, les obres del qual van finalitzar l’any 1997.
Pel que fa a la conca de l’Ebre, n’hi ha 14 i tenen una capacitat màxima de 3.803 hm³.